Centre de promoció econòmica i serveis a les empreses

Com va anar la jornada Innovació de Km.0?

El concepte de la triple hèlix va ser molt present al llarg de la Jornada Km O. Connectem la universitat amb l’empresa que es va desenvolupar el 17 de juny al Museu de Ca n’Amat de Viladecans.

Però què és la triple hèlix i quina és la seva importància per a les empreses?

Potser ja saps què és i quina importància té per al món empresarial. Però si no és així, t’ho expliquem. La triple hèlix és una manera de descriure la relació que pot establir l’empresa, la universitat i l’administració per trobar sinergies i projectes en comú amb l’objectiu de dinamitzar el teixit econòmic i social d’una ciutat o territori.

Dit de manera més senzilla, és posar-se a treballar conjuntament per desenvolupar un nou servei o producte que sigui beneficiós per a les tres pales d’aquesta hèlix:

  • per a l’empresa, per ajudar-la a créixer i trobar serveis i productes innovadors tot aprofitant-se dels coneixements i investigacions del món acadèmic;
  • per a la universitat, per poder aplicar el seu coneixement i recerca en un entorn real;
  • i per a l’administració, per enriquir un territori des de tots els punts de vista, econòmic, de coneixement i social.

Sumar forces per crear una riquesa sostenible

Es tracta doncs, de crear riquesa de manera conjunta, però no només des d’una vessant econòmica, sinó també social. Perquè, com va reiterar l’expert que va obrir la Jornada KM 0, Josep Pey (@joseppey), cal que aquest creixement econòmic sigui sostenible, és a dir, que hi hagi beneficis que reverteixin en la societat, perquè si es crea un producte o servei que no té una aplicació pràctica en la vida real, a la llarga està condemnat al fracàs.

En la seva intervenció, aquest enginyer electrònic, Due Diligence per IESE i Gerent del System Institut, va assegurar que hi ha molt de talent a l’empresa i la universitat, però “deixem que empreses americanes se n’aprofitin”. Per això va ressaltar la importància de sumar les tres forces (empresa, universitat i administració) per ser competitius. Mitjançant el diàleg i l’intercanvi de diferents punts de vista. Segons va dir, jornades com la de KM 0 són una bona fórmula per aconseguir-ho i un “gran exemple de compromís de les tres parts”.

O55A1516Casos reals de col·laboració empresa-universitat

I ara que ja tenim més clar què és la triple hèlix, veiem exemples de com l’empresa i la universitat es pot ajudar mútuament i alguns casos d’èxit que ens van explicar durant la jornada.

Oscar Carbó, director de l’Oficina de Patents i Llicències de la UPC (@parcupc), va animar als empresaris i empresàries a acudir a ells si tenien alguna idea de negoci o si es plantejaven desenvolupar un producte o servei, perquè des de la universitat els poden ajudar a llicenciar patents o a formar part d’un grup innovador per crear una start up o spin off. I va posar com a exemple el cas de l’empresa catalana Nice Fruite que es dedica a la congelació de fruita i que ja distribueix internacionalment . Va sorgir de la suma de la recerca de la universitat, qui va desenvolupar el mètode, i del coneixement del sector empresarial aportat per un industrial.

De la seva banda, Baldui Blanquer, membre i de l’Associació Agile UPC (@BarcelonaTech), va explicar com es materialitza aquesta col·laboració. Després d’un primer contacte entre el món universitari i empresarial, si es donen les condicions i hi ha voluntat de col·laborar, se signa un conveni per fixar les contraprestacions que obté cada part.

Fernando Benito, de l’empresa de Viladecans ACKSTORM (@ackstormsl), va explicar una altra manera de col·laborar. Actualment, i a través d’una spin off, està generant un conveni amb la UPC per dotar d’infraestructures tecnològiques l’institut Calamot de Gavà perquè els estudiants hi tinguin les millors condicions per posar en pràctica els seus coneixements. I això ho fa perquè l’empresa col·labora amb aquest institut en la formació dual per preparar als alumnes segons les necessitats laborals que té l’empresa.

El paper de l’administració com a catalitzador

Fins aquí hem vist casos pràctics de com empresa i universitat poden crear projectes conjuntament. Però, quin paper té l’administració en tot això? Com va explicar Josep Pey, el sector públic ha de fer de regulador i catalitzador d’aquests projectes. Ha de propiciar la trobada entre ambdós mons i un espai de diàleg efectiu perquè, per sí sols, és molt difícil aconseguir-ho.O55A1527

Aquest era precisament l’objectiu de la Jornada KM 0, impulsada per l’Ajuntament de Viladecans, a través dels serveis a les empreses de Can Calderon, amb la imprescindible col·laboració del Campus Llobregat de la UPC. Es va desenvolupar als agradables jardins del Museu de Ca n’Amat, que van ajudar a crear l’atmosfera adequada perquè el diàleg i l’intercanvi de targetes de visita fluís durant els moments de networking. Ens consta que d’aquesta trobada van sorgir ja algunes idees de col·laboració entre empreses viladecanenques i la UPC. Per tant, objectiu aconseguit!

Hi vas assistir? Explica’ns què et va semblar i per què animaries a d’altres empreses a assistir a jornades d’aquest tipus!

Comparteix
    Escriure un comentari

    CLOSE
    CLOSE