Centre de promoció econòmica i serveis a les empreses

Imatges empresarials d’ahir i aportacions d’ara a l’increment de beneficis, I

references1 Us imagineu una botiga de betes i fils, o una ferreteria , o un supermercat  sense gestió d’inventari ni de magatzem? Cinquanta mil mides, colors, formes i textures d’una mateixa peça, cinquanta mil referències de cadascún dels cinquanta mil cargols que existeixen al mercat, … milers de productes diferents, de marques diferents, de preus diferents en els linials d’un supermercat, amb les seves seccions i dates de caducitat …. i al sector industrial, com es pot gestionar l’inventari de tots els diferents components i processos que configuren un producte final?…

Recordéu les botigues d’abans on hi havia de tot, atapaïdes fins a l’ùltim racó, amb productes i més productes posats de qualsevol manera? Ara ens  sembla molt lluny, però encara hi ha molts que recordaràn aquella experiència d’entrar a  una botiga, demanar per alguna cosa, i  el dependent …… primer s’ho pensava,  desprès escorcollava estanteries, obria caixes, s’aturava i tornava a pensar, aixecava i apartava coses, tornava a obrir caixes, s’anava a  l’altra part de la botiga mentre murmurava ” però si estava per aquí, fa dies buscant un altra cosa vaig veure que  em quedava una caixa…..”

O el taller que, una vegada engegada i a punt  la màquina,  l’operari, les caixes d’embalatge i fins i tot una vagada gestionat el transport per portar-ho a casa del client al final de la jornada, resulta que li falta un dels components del producte final  ( i algù diu ” Ostres !! no em vaig enrecordar d’avisar que s’ens havia acabat !”)

Ara és impensable un funcionament així !   (O no?)

Difícilment ens plantejarem un funcionament eficaç sense gestionar el magatzem, les mercaderies, els estocs, les comandes; sense tenir actualitzades les dades dels clients, dels proveïdors, del catàleg de productes i els seus preus, sense l’històric d’escandalls, sense una gestió acurada de  la contabilitat i la previsió de  tresoreria, sense …. ordre, sistematització, coherència en els processos, instalació i cumpliment de rutines en les anotacions i els controls, sense rigor i constància en la gestió.

Aquesta llista incompleta és una part petita de la gestió d’una empresa , i si la repasseu, us adonareu que tota aquesta gestió - que s’ha de fer, que ocupa temps, recursos i esforços- , no és precisament la que genera ingressos, però sí que, si es fa bé, incrementa els beneficis de l’empresa.

He resaltat en negrita el “si es fa bé” perquè considero que fer-ho bé és el que marca la diferència que permet obtenir beneficis, i també perquè per fer-ho bè en aquests moments hi ha a l’abast de l’empresa una ajuda capital que faria feliç al dependent de la nostra botiga : les noves tecnologies,  els programes de gestió adaptats a l’empresa que resolen, d’una revolada (amb una tecla), els retards i la dependència de la memòria d’algù, facilitant enormement  el control d’estocs, les comandes, la facturació, les referències de les mercaderies, els preus, l’històric facturat i cobrat als clients,  ……tot allò que elimina tasques repetitives, enriqueix els processos i manté actualitzades les dades que la direcció necessita per prendre decisions.

I no, no només estàn a l’abast de les grans corporacions i de les grans empreses. Qualsevol empresa s’en pot beneficiar del seu ùs i qualsevol empresa pot tenir accès a programes de gestió empresarial  adaptats a les seves necessitats, i a un cost mínim:  a travès del programari de codi  lliure, del que pretenem donar informació en propers articles per desgranar característiques i utilitats per l’empresa.

Per ara, dir que els programes de codi lliure han arribat al món de la gestió empresarial per quedar-s’hi. La seva facilitat d’adaptació, la seguretat que ofereixen, el fet de no haver de pagar llicències, l’actualització constant, estàn propiciant una ràpida expansió que, a la vegada, genera més coneixement aplicat en benefici de  la pròpia comunitat que els utilitza.

Però que en sabem del software lliure? Comencem  amb aquest article un recull d’aportacions per tal de apropar-vos a aquesta tecnologia, què és i quines avantatges té per la vostra empresa, com s’implementa i en quins espais de la  gestió empresarial hi està present.

Comparteix
    Escriure un comentari

    CLOSE
    CLOSE