Centre de promoció econòmica i serveis a les empreses

Les dones autònomes suporten millor la crisi

Aquesta és una de les conclusions a les que ha arribat la Federación Nacional de Asociaciones de Trabajadores Autónomos desprès de l’elaboració del  Informe mujer autònoma. Primer semestre 2011, que mostra les dades de destrucció de llocs de treball durant el primer semestre de l’any amb dades segregades per sexes.

Des de maig de 2008 de cada deu baixes d’autònoms vuit són homes i només dos són dones. A més, s’han donat d’alta més dones autònomes que homes, amb la qual cosa el creixement és més positiu per a les dones i aquesta és una clara tendència de futur malgrat la crisi.

¿Per què serà que “les dones autònomes, són més fortes davant la crisi que els homes” tal com declaren des de la Federació Nacional d’Associacions de Treballadors? O dit d’una altra manera: ¿Per què les dones es resisteixen més a baixar la persiana o a tancar el seu negoci?

La raó primera i principal, és perquè saben que és molt difícil trobar treball, sobretot si estan amb parella i/o si tenen fills (causes d’alt risc per ser contractades i per conservar el lloc de treball, segons conclusions d’un estudi de la Cambra de Barcelona.)

La segona raó ja ha estat comprovada i contrastada per tots els estudis referents: les empreses on hi ha més dones en la direcció saben resistir més a la crisi i tracten de resistir fent pinya tot l’equip. Fins i tot als bancs i entitats financeres que hi havia dones en la direcció van resistir millor perquè no es “endeutar-se” tant alegrement. Elles són més prudents amb els diners dels “altres”. És curiós que tinguin més dificultats per ser contractades i o promocionades a llocs directius i en canvi avui s’està demostrant que són més resistents a la crisi, més prudents i més responsables amb els equips humans.

Les dones emprenedores i empresàries tenen, en general, unes característiques molt clares: són prudents en les inversions i molt responsables en l’administració i la gestió. En general no s’embarquen en negocis especulatius, sinó que estan en l’economia sostenible, viable, propera i que crea ocupació. Però sobretot són prudents.

La cultura de l’esforç, la perseverança i la constància fa que les dones continuïn els seus negocis encara que de vegades treguin només un sou. Per a elles i per al seu equip. Són uns valors molt femenins de cura, sosteniment, conservació i defensa de l’entorn.

Comparteix
    Escriure un comentari

    CLOSE
    CLOSE