Centre de promoció econòmica i serveis a les empreses

La xarxa de fibra òptica W!CABLE estarà estesa per tota la ciutat el 2018

La xarxa de fibra òptica W!CABLE estarà estesa per tota la ciutat el 2018

L’Alcalde Carles Ruiz i el dirigent del grup Mediapro, Jaume Roures, van signar el passat mes de juliol el contracte de concessió perquè la seva filial, Overon, es faci càrrec de gestionar la xarxa de fibra òptica municipal W!CABLE i d’estendre-la a tota la ciutat. Mediapro invertirà 4 milions d’euros per fer créixer aquesta infraestructura de manera que, en tres anys, el 90% del municipi disposarà de cobertura de banda ampla ultra ràpida complint el principal objectiu que es va marcar el govern local des que va posar en marxa el projecte i avançant-se a les recomanacions fetes per l’Agenda Digital per a Europa.

El contracte preveu que en 2018 Viladecans tingui 21.000 punts de serveis actius, davant els 2.500 que té actualment, per donar cobertura de fibra òptica al 90% de les llars, empreses i botigues de la ciutat, així com als equipaments i serveis públics que ho requereixin. La concessió també implica preservar el model de xarxa majorista i neutra durant 15 anys.

Un projecte pilot d’1 giga

W!CABLE va començar a desenvolupar-se l’any 2010 per posar en marxa una prova pilot que donaria cobertura al 10% de les llars i que progressivament es va estendre a les empreses i a tots els centres educatius de la ciutat oferint cada any major velocitat. Es va iniciar amb la col·laboració de les empreses Adamo i Orange, que progressivament han anat augmentant la qualitat dels seus serveis fins a oferir 1 gbps de velocitat a les llars i il•limitat per a les empreses.

Es va impulsar amb un doble objectiu. D’una banda, per contrarestar la falta d’iniciativa privada per fer arribar la fibra òptica a la ciutat i evitar així el retard econòmic i social que això podia representar. I d’altra, per provar la seva viabilitat, pel que fa a la qualitat del servei, a la seva sostenibilitat econòmica i a la demanda ciutadana. Després de comprovar l’èxit del pilot, diverses empreses es van interessar en ell, a través del concurs públic convocat per l’Ajuntament, que finalment ha guanyat Overon.

Un model avalat per la CNMC

Per tal de posar en marxa aquest projecte, l’Ajuntament, a través d’una empresa municipal, es va registrar a la Comissió Nacional dels Mercats i de la Competència (CNMC), antiga CMT, com a operador neutre per tal de crear una xarxa oberta a disposició de qualsevol operador de telecomunicacions que volgués oferir-hi els seus serveis.

Viladecans va iniciar així un model de gestió pioner a Espanya desenvolupat en zona urbana, que ja funcionava a altres països i que va obtenir l’aval de la CNMC, mitjançant una resolució feta pública el 2012 per donar el seu vistiplau.

Més ofertes i beneficis per als ciutadans

En els darrers anys, atrets per la demanda generada pel W!CABLE, diverses empreses de telecomunicacions privades han començat a invertir en xarxes de fibra òptica pròpies a la ciutat. Això fa que Viladecans sigui l’únic municipi amb un doble model de gestió d’aquest tipus d’infraestructures multiplicant les ofertes i serveis que poden obtenir ciutadans i empreses de la ciutat.

W!ladecans, ciutat intel·liGENT

L’extensió de la fibra òptica a tot el municipi també afavoreix la posada en marxa de serveis ‘smart city’ en disposar d’un complet substrat tecnològic d’última generació i d’una població connectada i preparada per rebre serveis avançats. A més, suposa un avantatge per a les empreses que vulguin engegar projectes intel·ligents a la ciutat, ja que els permet posar-los en marxa de manera ràpida i amb les garanties de qualitat que els ofereix la xarxa W!CABLE.

Mediapro, un grup compromès amb les tecnologies de la informació

MEDIAPRO té com a línia estratègica el desenvolupament en el sector de les tecnologies de la informació i comunicacions, i compta amb una àmplia experiència en serveis d’infraestructures TIC i cloud computing. MEDIAPRO disposa d’una xarxa de fibra òptica pròpia o d’ús exclusiu de 67.000km, dels quals un terç estan a Espanya, un terç a Europa, i l’altre terç als EUA i l’Orient Mitjà. Mitjançant aquest servei de fibra òptica dóna servei a 40 operadors de telecomunicacions i té capacitat per emetre 75.000 partits en directe en alta definició o emmagatzemar 200.000 pel·lícules al mateix temps. Distribueix, via satèl·lit, 294 canals de tv diferents, des de FOX, National Geographic, Discovery… a tot el mon i 94 canals més per streaming. El Grup, a través de la seva filial Overon, també és referent en la cobertura de grans esdeveniments i presta els seus serveis a canals de tot el món des dels llocs on es produeix l’interès informatiu.

(Notícia extreta de la pàgina web de l’Ajuntament de Viladecans)

Comparteix
    Escriure un comentari

    CLOSE
    CLOSE