Centre de promoció econòmica i serveis a les empreses

La jornada d’ahir sobre patents i models d’utilitat


La jornada va començar amb una salutació de l’alcalde i una reflexió sobre la gran creativitat  de la gent del país i el poc ús del recurs de patents i models d’utilitat per protegir aquestes innovacions. Igualment, va anunciar una ajuda econòmica per les petites i mitjanes empreses que es decideixin a patentar.

La taula de debat amb experts de la UPC, empreses consultores que s’hi dediquen i empreses que han passat pel procés de patentar, va ser molt clarificadora pel que fa a les diferents formes de protegir les innovacions, els conceptes, i les avantatges i les dificultats més enllà de les tramitació i els diners que costa.

La comercialització dels productes i les innovacions patentades va ocupar una part important del debat arribant a la conclusió de que, abans de decidir-se a patentar, s’ha de tenir clar que allò que es vol patentar té mercat, a quins clients s’adreça, haver fet una certa prospecció, en definitiva, haver treballat el pla de comercialització per assegurar que val la pena la inversió que es vol fer. De vegades la innovació està uns quants anys endavant del que demanda el mercat, i per tant potser no tindrà l’èxit que busca qui la patenta; o s’està treballant en una innovació que ja està patentada i, en no consultar el registres de patents es perd el temps i els diners; o la investigació és massa lenta per la rapidesa que demanda el mercat sobretot en temes tecnològics….

Tots explicaven casos d’enamorats de la seva innovació o invenció que, una vegada aconseguida la patent, s’ha quedat en un calaix perquè la part de vendre desprès i buscar mercats no ha funcionat. Però també les avantatges inicials i a llarg termini quan aquesta comercialització funciona: exclusivitat en el mercat, per tant vendes protegides, i augment de l’actiu de l’empresa.

Els assistents van tenir ocasió de fer preguntes als components de la taula de debat, i posteriorment en el moment del cafè es van continuar converses de manera individualitzada. El format de l’acte, amb una taula de debat inicial i networking posterior al voltant del café, va funcionar perfectament.

Comparteix
    Escriure un comentari

    CLOSE
    CLOSE