Centre de promoció econòmica i serveis a les empreses

Tres mesos d’obligatorietat del certificat d’eficiència energètica d’edificis

Tres mesos d'obligatorietat del certificat d'eficiència energètica d'edificis

L’autor d’aquest post és l’empresa EGM de Viladecans. 

El passat 1 de juny va entrar en vigor el Reial Decret 235/2013 de certificació energètica d’edificis. La nova normativa exigeix la presentació del certificat energètic per tots els contractes de compravenda o arrendament, afectant directament els propietaris que desitgin vendre o llogar un immoble de la seva titularitat.

Amb la perspectiva d’uns mesos des de l’entrada en vigor de l’obligatorietat  hem volgut saber com s’està desenvolupant l’aplicació d’aquesta normativa que en el seu moment va provocar cert rebombori i no poques polèmiques. Per tenir una opinió fonamentada hem demanat l’opinió a EGM, empresa especialitzada en energia i eficiència energètica i proveïdor d’aquest servei de certificació.

Des de l’experiència professional ens expliquen:

“Tot i l’obligatorietat de l’emissió del certificat energètic, aquest document és de caràcter informatiu i no vinculant. És a dir, descriu energèticament l’immoble i inclou algunes mesures i accions de millora que es podrien dur a terme per tal de reduir el seu consum d´energia, però ara per ara no és obligatori portar-les a terme.

Transcorreguts tres mesos des de l’entrada en vigor del RD podem dir que,  sota el nostre punt de vista,  no s’estan complint les expectatives ni els objectius que es perseguien.

Una prova d’això la tenim en el preu per l´emissió d´aquests certificats. La OCU (Organització de Consumidors i usuaris) estima el preu del certificat entre 250 i 300€. Però degut a l´àmplia oferta existent, actualment el preu d´un certificat emès per una empresa considerada seria oscil•la entre els 100 i els 200€, import força per sota dels valors considerats raonables per fer aquesta feina amb garanties.

Arran de la nostra experiència durant aquest temps (en la qual hem efectuat prop d’un centenar d’informes i certificacions energètiques), hem detectat que existeix una important desinformació i un malestar generalitzat entre els particulars que es troben afectats per aquest nou tràmit.

La certificació energètica, lluny de veure’s com una oportunitat de millora del valor de mercat del seu actiu, és percebuda per la immensa majoria dels clients amb els quals hem tingut la oportunitat de comentar, com una trava més, una nova imposició que l’administració s’ha tret de la màniga, amb afany exclusivament recaptatori ó d’afavorir un sector molt malmès de l’economia, i que han de fer sí o sí si volen vendre o llogar el seu immoble. En conseqüència, volen pagar el mínim possible perquè no valoren els avantatges que els pot representar.

L´Institut Català de l´Energia considera que per la realització d’un certificat és necessari:

 • Una visita a l’immoble per la recollida de dades tècniques.
 • Introducció de la informació recollida a un dels programes homologats.
 • Generació de mesures de millora i emissió de l´informe de certificació.
 • Tràmit administratiu a través de l’Oficina Virtual de Tràmits per enregistrar-lo.

S´ha de tenir en compte que el tècnic certificador pot aportar dades al programa efectuant mesures, fent estimacions o bé amb dades per defecte. Evidentment, el certificat serà més precís i de major qualitat si les dades introduïdes han estat mesurades “in situ”.

Finalment, en totes les certificacions hi ha un espai destinat a les recomanacions de millora de l’immoble. És aquí on es podrà avaluar la qualitat tècnica de les mesures, la coherència de les propostes i el detall de la valoració econòmica que faci el certificador.

Val a dir que, entre tota la varietat d´oferta i de preus existent actualment, el que decidirà en darrer terme serà, com sempre, el client.

Per tal de facilitar aquesta tasca de decisió, sovint complicada, des de EGM us recomanem:

 • Evitar les “gangues”. El RD 235/2013 contempla sancions en cas de falsejament de dades o incompliment de la normativa.
 • Escollir una empresa seria o un tècnic competent amb coneixements i experiència en el camp de l´eficiència energètica que sigui capaç d’efectuar una certificació de qualitat i amb garanties.
 • Demanar un mínim de dos pressupostos (preferiblement tres) abans de decidir-se per una empresa o un altra. “

Desitgem que aquesta informació us sigui útil i, si necessiteu més informació i assessorament, no dubteu a posar-vos en contacte:

www.egmenergia.com  ,   Pau Pedraza: 609 22 52 51

Logo-Peque-150ppp

 

 

Des del bloc donem les gràcies a l’empresa EGM per la seva col·laboració.

Comparteix
  Escriure un comentari

  CLOSE
  CLOSE