Centre de promoció econòmica i serveis a les empreses

La cooperació empresarial en un sector en expansió: el sector aeronàutic

air2El sector aeronàutic és un sector en creixement, i les principals institucions públiques volen fer de Barcelona i Catalunya una regió competitiva de les activitats vinculades amb l’aeronàutica i l’espai. Pel que fa a Viladecans, l’Ajuntament  aposta des de fa temps per aquest sector, i des del Centre de Promoció Econòmica Can Calderon s’està impulsant un nou grup de cooperació entre empreses interessades en el sector, i que d’alguna manera puguin vincular-se amb el mateix. Tal i com comenta en David Àlvarez, Gerent de W Aeronàutica, una de les empreses que conformen el grup de Cooperació: Tenint en compte la competitivitat i els estàndards de qualitat assolits en els últims anys, el salt a la indústria aeronàutica és totalment assumible per un gran nombre d’empreses

El grup de cooperació va començar a treballar en el mes d’octubre de l’any 2010. N’ha fet 6 reunions de treball en una primera fase del projecte i ara tenim previst programar la segona fase de treball. Els objectius principals del grup han estat donar-se a conèixer entre els integrants, detectar afinitats, complementarietats, sinèrgies, intercanviar idees i compartir experiències, i a partir d’aquí, valorar possibilitats de cooperació. S’ha treballat també la integració i consolidació del grup i la formació en temes claus per a  la cooperació.

Els resultats han estat molt positius, les empreses estan molt satisfetes, han valorat el projecte com molt útil, tant pels contactes i informacions puntuals obtingudes sobre events, activitats en el sector i institucions d’interès, com pel coneixement de l’experiència, tecnologia, interessos i perspectives de cada empresa. Tots aquests coneixements i relacions han generat vàries col•laboracions que ja estan en marxa i d’altres a punt d’iniciar-se.

En aquests moments integren el grup 6 empreses i un centre d’investigació aeroespacial. Són empreses del sector aeronàutic, nàutic, robòtica i automatismes industrials, metal•lúrgica, enginyeria i disseny industrial i consultoria aeronàutica. El grup està interessat en incorporar més empreses del municipi amb la finalitat d’enriquir-se encara més.

És un grup molt motivat, que necessita transformar les idees que s’han treballat en projectes i desenvolupar aquests projectes a través d’un o més grups de cooperació.

Comparteix
  2 comentaris
  1. Certament, la indústria aeronàutica constitueix un sector en expansió. Segons el darrer informe anual de la companyia Airbus i que reflecteix les seves previsions per al sector de l’aviació comercial els propers 20 anys, es calcula una demanda de 25.850 nous avions fins l’any 2029, que suposarà unes compres per valor d’uns 2,3 bilions d’euros.

   Alguns dels factors que expliquen aquesta tendència positiva són: la substitució de flotes per aeronaus més eficients, el creixement de les low cost, els nous mercats i les noves rutes.

   L’elevat nivell de competitivitat a la indústria aeronàutica pot exigir empreses de certa grandària. Però també és perfectament viable el desenvolupament d’un fort teixit de pimes, de petites i dinàmiques iniciatives empresarials innovadores. Per aconseguir-ho només és necessari apostar per la creació de grups de cooperació com aquest.

  2. Doncs sí,són ja molts els exemples d’institucions, entitats i empreses que treballen pel creixement del sector aeronàutic. Podem citar alguns:
   -Lèscola de teixits de Canet de Mar,centre adscrit a la UPC (Universitat Politécnica de Catalunya), que desprès del seu tancament com a escola formativa, els seus professors s’han convertir en tècnics de recerca textil per a sectors com l’aeroespacial, l’automoció o la medicina. Molts dels elements del sector aeronàutic i del nostre entorn en general són fets amb teixits tractats amb diferents productes.
   -La UAB ( Universitat Autònoma de Barcelona) tindrà un clúster aeronàutic, que disposarà d’un grau i un màster i permetrà la participació en diferents institucions.
   -CTAE, Centre de tecnologia aeroespacial, en Viladecans, que col·labora amb la indústria, els governs i les universitats per desenvolupar projectes dins del sector.

   I finalment, perquè no resaltar també la inversió que s’està fent pel sector en els diferents Parcs Tecnològics del Barcelona Economic Triangle ( Delta BCN – Viladecans, 22@Barcelona i Sincrotró-Vallés )
   El desenvolupament del sector aeronàutic obre al mateix temps noves oportunitats per moltes pimes i entitats en els camps de l’enginyeria, fabricació,components embarcats i mitjans productius.

  Escriure un comentari

  CLOSE
  CLOSE