Centre de promoció econòmica i serveis a les empreses

Gestionem empreses, gestionem persones

Gestionem empreses, gestionem persones

Sònia Yanguas, experta en RRHH, és l’autora d’aquest post

La gestió de l’empresa implica necessàriament una bona gestió de les persones, i per això hem de conèixer cap a on volem anar, amb qui volem anar i com volem anar.

La bona gestió de les persones ha d’incloure una bona selecció de personal, una bona estratègia, sempre liderada per la missió, visió i valors de l’empresa, un bon pla de comunicació on el capità de la barca doni les directrius i on l’equip pugui parlar i un bon pla de desenvolupament on tothom sàpiga què ha de fer i cap a on vol anar.

Si això és necessari en les grans empreses, es transforma en vital a les mitjanes i/o petites. El CEO o propietari d’una mitjana o petita empresa ha de centrar els seus esforços en dirigir, vendre, planificar i a més ha de gestionar un grup de persones, el com ho faci determinarà l’èxit de la organització tenint en compte que les persones són el centre motor de l’empresa.

Si sabem cap a on anem la pregunta inevitable és: estem tots preparats? Som les persones adients? L’empresari/a pot trobar-se amb que necessita persones d’altre perfil i és llavors quan de decidir que fa: incorporar persones noves o desenvolupar a la gent que ha hi està a la barca? L’avaluació de l’acompliment és necessària per saber amb qui comptem ja preparat/da i a qui hem d’ajudar per a desenvolupar el seu talent i empoderar-ho.  El desenvolupament no són només cursos, tot i que en certs moments són necessaris, és donar-li l’espai adient per a que sorgeixin les seves millors habilitats i donar-li el marge de tolerància a l’error per tal que explori les seves capacitats, sempre amb la guia de l’estratègia i els valors empresarials. Moltes vegades posar a persones en llocs diferents amb les persones adequades al costat donen millor resultats que un curs de formació.

Si decideixes incorporar gent al teu equip, prepara’t! Els candidats i candidates a un lloc de treball venen molt preparats, saben el que han de contestar i han treballat aquesta entrevista, és el seu futur! Te l’has preparat tu? Abans d’entrar a una entrevista has de conèixer qui tindràs al teu davant, per això es recomanable un primer contacte per telèfon i un estudi acurat del Currículum Vitae. Aprofita l’entrevista per saber com és aquella persona, si encaixarà o no en la cultura de la teva empresa, deixa que et digui que pot aportar de valor al teu projecte, pregunta-li pels seus millors i pitjors moments, que t’expliqui els seus projectes d’èxit, treu la informació que et servirà per prendre la millor decisió. Si a més el lloc de treball t’ho permet fes-li alguna proba que posi en valor les seves capacitats, coneixements i competències.

Ara ja tens tot l’equip a la barca, només falta que els hi diguis cap a on hem de remar. No fa falta que donis tota la informació del pla estratègic però si has de saber comunicar què es importat, cap a on anem? Cap a una cultura d’atenció a client, cap a la creació de nous serveis, cap a la consolidació de projectes ja encetats? Moltes vegades lligar els incentius a objectius concrets relacionats amb la estratègia és un bon sistema per a que s’assoleixin. Donar directrius és diferent de dir el que han de fer, cadascun dels teus col·laboradors/es ha de saber quines són les seves funcions, això també es comunicació, quines són les seves responsabilitats i fins on poden arribar.

Tampoc hem de perdre de vista quines són les noves tendències i la digitalització de les empreses. L’empresari/a pot dir que la seva empresa no està digitalitzada, perquè el mercat no ho ha sol·licitat o perquè no estan en aquest moment, però… ho està la seva gent? Les empreses estan digitalitzades en tant en quant les seves persones ho estan, qualsevol dels nostres col·laboradors està connectat amb el món a través dels seus smartphones i molts d’ells tindran una marca personal prou forta com per a brillar a les xarxes, molts tenen blogs i comparteixen els seus coneixements a la xarxa, podem posar límits? Evidentment no! Llavors per que no aprofitem possibles sinèrgies? Les persones de la teva organització poden ser l’altaveu de la teva empresa, aprofita les seves capacitats: cerca de informació i recursos, capacitat de discernir de la informació important, capacitat de relacionar-se amb clients, proveïdors, competència… La tecnologia ha vingut per quedar-se, ajudar-nos a evolucionar i fer-nos millors empresaris i empresàries, aprofitem-la.

Ningú ha dit que ser empresari o empresària i dirigir equips sigui fàcil, més bé el contrari, gestionar persones es gestionar emocions, però els pilars bàsics per a que funcioni és la bona elecció de l’equip que t’acompanyi, una bona comunicació que et permeti comunicar i escoltar i el marge o espai per a que evolucionin.

 

Comparteix
    Escriure un comentari

    CLOSE
    CLOSE